Ukrajina bude potrebovať na odvrátenie bankrotu 35 miliárd USD

24.02.2014 Celý región

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajina bude potrebovať na odvrátenie štátneho bankrotu v tomto a nasledujúcom roku finančnú pomoc v celkovej sume 35 miliárd USD (25,53 miliardy eur). Nemecký manager magazin dnes informuje, že sa v tejto súvislosti plánuje medzinárodná konferencia darcov.

Magazín sa odvoláva na vyjadrenie dočasného šéfa ukrajinského ministerstva financií Jurija Kolobova, ktorý povedal, že Kyjev požiadal svojich medzinárodných partnerov, aby mu najneskoršie do dvoch týždňov poskytli úvery. Hlavnými účastníkmi konferencie darcov by mali byť EÚ, Spojené štáty a Medzinárodný menový fond (MMF).

Dočasný prezident Alexander Turčynov ešte predtým upozornil na to, že sa Ukrajina po zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča koncom týždňa nachádza pred štátnym bankrotom. Rovnako sa minulý týždeň vyjadrila aj ratingová agentúra Standard & Poor's.

Spojené štáty, EÚ a MMF už vyjadrili ochotu pomôcť finančne Kyjevu. Potenciálni darcovia sa však zhoduje na tom, že pomoc bude spojená s konkrétnymi podmienkami, ku ktorým sa Kyjev bude musieť zaviazať. Vedie sa diskusia, či by sa medzi darcami malo nachádzať aj Rusko. Moskva počas revolučných udalosti pozastavila uvoľnenie ďalšej tranže z prisľúbeného úverového rámca 15 miliárd eur.
 

Vyberte región